Belastingaangifte doen.

Belastingaangifte over 2019

Niet eerder dan op 1 maart 2020 kon aangifte worden gedaan. Ook dit jaar kan alleen nog online aangifte worden gedaan. Dat wil zeggen dat de aangifte moet worden gedaan met de computer terwijl er een open internetverbinding is met het belastingkantoor.

Om het aangifteprogramma te kunnen invullen is het DigiD nodig.

Wanneer je geen DigiD hebt én de vorige keer is de aangifte ingevuld door een belastinghulp (Huba) van b.v. de KBO is/wordt een machtigingscode door de belastingdienst verzonden. Deze machtigingscode is zeer belangrijk; zonder de code kan geen aangifte worden gedaan.

Voorheen moest de aangifte worden gedaan vóór 1 april. Dat is alweer een paar jaar vóór 1 mei.

Één van de nog overgebleven aftrekposten zijn de zorgkosten. Dat zijn kosten die je moet maken om gezond te worden / gezond te blijven die niet door de ziektekostenverzekering zijn betaald én die niet behoren bij het verplichte eigen risico van € 385,- p.p.

De ziektekostenverzekering kan een overzicht verstrekken van die kosten. Vaak zijn die via de computer te downloaden op Mijn …….. (naam verzekering).

Bij die kosten horen ook de reizen die zijn gemaakt naar ziekenhuizen, specialisten, andere medici en paramedici. Van belang is dan hoe vaak die reizen zijn gemaakt en de afstand naar de medicus. Hierbij mogen de werkelijke autokosten in rekening worden gebracht, (aanzienlijk) meer dan de “vaste” 19 cent per kilometer.

Als u vaste “klant” bent van een ziekenhuis kan vaak het ziekenhuis een lijst verstrekken van de keren dat u daar was.

Ook wanneer er (bijna) alleen AOW wordt ontvangen, is er een kleine kans op een teruggave maar zeker van belang is dat met deze aftrekposten het verzamelinkomen (belastbaar inkomen) wordt verlaagd waardoor er mogelijk recht ontstaat op een hogere zorgtoeslag / huurtoeslag.

Zelfs, wanneer er een aanzienlijk verschil bestaat tussen de terug (te) ontvangen belasting en de betaalde/ingehouden belasting, kan een speciale nabetaling worden ontvangen van de belastingdienst. Dit is een TSZ: Toeslag Specifieke Zorgkosten. De toeslag kan (flink) wat langer op zich laten wachten.

 

Wim van den Broek

KBO belasting invulhulp

Tel. 06 4280 1939

Uitstel aanvragen belastingaangifte 2019 – hoe doe ik dat?

Dat regelt u online in Mijn Belastingdienst. U moet dan inloggen met uw DigiD.

Vraag het wel aan vóór 1 mei 2020

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/home/content/inloggen-mijn-belastingdienst

U krijgt dan uitstel tot 1 september 2020. Wij sturen u binnen 3 weken een brief met de bevestiging.

Kunt u niet in Mijn Belastingdienst? Dan kunt u bellen voor uitstel

Houd uw BSN bij de hand, want dan kunnen wij u sneller helpen.

Bel: 0800 – 0543.

Of vraag schriftelijk uitstel aan met het uitstelformulier

Maak gebruik van het onderstaande formulier. Want dan geeft u alle relevante informatie aan ons door. Uitstel aanvragen gaat zo:

  1. Download het formulier ‘Aanvraag uitstel aangifte inkomstenbelasting’.
  2. Vul het formulier in op uw computer en druk het af.
    U weet dan zeker dat u alle relevante informatie aan ons doorgeeft.
  3. Verstuur het formulier per post naar het adres dat daarop staat.

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/aanvraag-uitstel-aangifte-inkomstenbelasting